i

V. Szállópor-, hőmérséklet- és páratartalom-szenzor összeépítő workshop

Időpont: 2020. janurár 21., kedd, kezdés: 19:00

Helyszín: Verőce. A pontos cím a jelentkezők számától függően még változhat

Építs magadnak szállópor szenzort és mérjük együtt Európa levegőminőségét! Összeszerelő workshopokat az OK Lab Stuttgart kezdeményezésén felbuzdulva kb. egy-két havi rendszerességgel tartok. A workshopokon alkatrészekből összeszerelünk egy működő szenzort, mely monitorozza a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, és a szállópor koncentrációját (PM10, PM2.5). A szenzor az otthoni wifi-re feljelenkezve egy központi adatbázisba gyűjti az adatokat melyeket grafikonokon, térképen, vagy akár nyers adatokként (CSV) is elérhetővé tesznek a felhasználóknak. A program célja a levegőminőség szenzorokból egy civil hálózat kiépítése az egész világon.

Európában már egész sok van.
Európában már egész sok van.

A program kimondott célja a nyílt, elérhető adatok, az átláthatóság és a citizen science* fejlődésének elősegítése. A citizen science-nek még rendes magyar fordítása sincs, legtöbbször civil tudományként emlegetik. Arról van szó, hogy a laikusok is bevonódnak a tudmányos kutatásokba, adatok gyűjtésével vagy elosztott feldolgozásával. Ilyen környezetmonitorozó kezdeményezés az elmúlt években sok indult, a stuttgartiaké azért lett szimpatikus, mert egy kész megoldást adnak, szabványos építőelemekből, több nyelven, közösséget építve és mindezt könnyen hozzáférhetően.

Korábbi workshopok:

Együtt építjük meg az előkészített alkatrészekből a szállópor-érzékelőket. Programozni nem kell tudni, még forrasztani sem, bárki meg tudja csinálni. Az alkatrészeket előre megrendelem, ha a jelentkezés után elküldöd az árát. Kérlek, hogy a jelentkezésnél szólj, ha te magad akarod beszerezni a cuccokat. A luftdaten.info oldalon az összeszerelési útmutató alatt megtalálod a teljes alkatrészlistát.

Az alkatrészek és a workshop ára együtt 50 EUR.

Az alábbi linkre kattintva egy google formon regisztrálj és a sikeres regisztráció után küldök payment linket, melyen kártyával is tudsz előre fizetni.

REGISZTRÁCIÓ